Аналог на Панамския канал в Никарагуа ще строят китайци

    nikaraguaНикарагуанските власти се съгласиха да дадат за 100 години на концесия на китайска компания строителството на алтернатива на Панамския канал. Според ??Guardian, името на фирмата и подробности за бъдещето на договора не са оповестени. Известна е само стойността на проекта, който се оценява на $ 40 милиарда.

    Никарагуанският президента Даниел Ортега заяви по-рано, че новият канал, свързващ Тихия и Атлантическия океан, ще бъде изграден през водите на езерото Никарагуа. Очаква се, че дълбочина на канала ще е 22 метра, ширината – 20 метра, а дължината му ще достигне 286 км. Така Никарагуанският канал ще бъде по-дълбок, по-широк и по-дълъг от Панамския.
    Освен това по канала в Никарагуа ще бъдат в състояние да минават кораби с водоизместимост до 250 000 т, а дори и след разширяването на Панамския, той ще може да пропуска два пъти по-малки кораби.

    В Никарагуа обявиха плановете си за изграждане на алтернатива на Панамския канал още през юни миналата година. Тогава проектът се оценяваше на 30 милиарда щатски долара, а сред потенциалните партньори за проекта се споменаваха Япония, Китай, Русия, Венецуела, Бразилия и Южна Корея.

    Панамския канал през 2014 г. ще празнува сто години. Сега каналът се реконструира, след което капацитетът му се очаква да нарасне. Стойността на дейностите надвишава пет милиарда долара.panama-canal0

    През 2011 г. беше обявено, че Китай ще помогне на Колумбия да изгради своя собствена алтернатива на Панамския канал: железопътна линия с дължина от 220 км. Магистралата трябва да свърже пристанищата на Тихия океан и Карибско море.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *