Край на консуматорското общество? Запознайте се с обменната икономика

     На фона на това как някои от големите икономики в света все още са под натиска на рецесията, едно ново движение започна да се разраства – обменната икономика. След финансовия колапс обменната икономика започва да променя нашите навици да пазаруваме, купуваме, да се храним, общуваме и да пътуваме. Това ще бъде ли края на обичайната консуматорска идеологията?

    Какво е обменна икономика?

    Икономиката на обмена се възползва от предимствата на мобилните технологии, което позволява на хората да дават под наем за известно време тези неща, които не считат за необходими или не могат да си позволят постоянно да ползват.

    Всичко, като се започне от автомобили, паркоместа в центъра на града и дизайнерски дрехи до пижами, всичко е на разположение на физически лица и фирми, които печелят милиарди от  достъпа  до това, от което се нуждаят хората в условията на слаба икономика.

    Но това не винаги е само за пари. Някои хора просто искат да  пестят ресурси и да помогнат на планетата, смятайки, че   е прекалено разточително да притежават, да речем,  косачка за трева – когато можете просто да я наемат.

    Сделките могат да се извършват бързо с помощта на мобилен телефон или чрез уебсайт.

    Как става това?

    Ако имате луксозна кола, която рядко  шофирате или дизайнерска рокля, която рядко носите, можете да направите тези неща достъпни за другите, така че те да ги избират и наемат чрез мобилния си телефон, таблета или домашния  компютър за малки проценти от тяхната реална стойност. Това създава един нов клас малки вериги от търговци на дребно и щастливи потребители на луксозни стоки.

    Идеята е, че с натискане на няколко бутона може да получите зашеметяващ тоалет, кола или апартамент за през нощта – и всичко това на достъпна цена.

    Фирмите също се включват в общия ентусиазъм като осигурява всичко –  от ежедневните автомобили за един час или два до  частен готвач на повикване с „доставка до дома“.

    Някои автомобилни клубове и поне една голяма фирма, даваща стаи под наем , вече разпространиха влиянието си в десетки градове по света.

    Как ще промени това икономиката?

    Съвместното потребление (както понякога го наричат)  както се твърди, тази година ще има оборот от около 3.5 милиарда щатски долара.

    По проникване на идеите за кола под наем за един ден, място за паркиране или жилища, които не се използват в момента, експертите казват, че това ще окаже въздействие върху нивото на владение на колите и размерите на имотите, закупувани от хората. Изследователите казват, че ние използваме нашите автомобили 8% от времето, и харчим милиарди за  мястото, където пазим  множесто  рядко използвани неща,  като например електрическите инструменти.

    Те също така казват, че обменната икономика през следващите няколко години ще достигне стойност от 110 милиарда щатски долара.

    А какво да кажем за бъдещето?

    Идеята за невладение на имущество обхваща вещи, които обикновено са наши от дълго време. Например, слънчеви панели може да се взимат  под наем, а не да се купуват.

    Компаниите започват да осъзнават, че наемните отношения  представляват възможност за лоялност към марката от страна на технически грамотни хора, които разпространяват продукта  „от уста на уста“.

    Като пример: наемането на маркови часовници е добър начин да се убедите да ги закупите, когато имате  финансова възможност.

    http://edition.cnn.com/interactive/2013/06/world/sharing-economy/index.html

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *