Био – механично кибернетично сърце

    artificial_heart_large_verge_medium_landscapeВ четири сърдечни центрове в Европа и Близкия изток скоро ще започне тестване на новото  изкуствено сърца, в което са комбинирани синтетични и биологични материали, както и датчици и специализиран софтуер.

    Ако тези „биопротези“, създадени от френската компания «Carmat», се окажат ефективни и безопасни, те могат да отидат у пациенти, които очакват трансплантация на сърце. Към днешна дата само едно изкуствено сърце, създадено от американската компания «Tuscon», е получило разрешение за ползване от пациенти в САЩ, Канада и Европа.

    Опитите да се замени с  човешкото сърце с изкуствено, започнаха преди около десет години. Това е невероятно трудна задача – да се създаде устройство, което може да устои на изпитанията на кръвоносната система на човека и стабилно да тупти 35 милиона пъти годишно, както прави истинското сърце.

    Други усложнения като инсулти, причинени от кръвни съсиреци в изкуствените сърдечни  импланти, също оказват въздействие върху съществуващия проблем. Поради тези причини, изкуствените сърца основно са използвани като временна мярка, или „мост  към трансплантация.“

    В устройството на Carmat, всяка от двете камери е  разделени с мембрана, която удържа хидравлична течност в едната му страна. Моторна помпа прехвърля течност в и извън камерите и тя кара мембраната да се движи, а кръвта да тече от задната страна на всяка от мембраните.

    Тази част, която е в контакт с кръвта, е направена  от тъкан, получена от торбичката около сърцето на крава за  да направи устройството по-биосъвместимо.

    Това позволява на пациентите да бъдат по-малко зависими от антикоагуланти. Апаратът също така използва  клапани, изработени от тъкани на говеждо сърце и има вградени сензори за следене на налягането в апарата.

    Тези данни се изпращат в системата за вътрешен контрол, която може да регулира потока на кръвта при повишени изисквания – например, когато пациентът изпълнява упражнения.

    Устройството на Carmat не е единственото  изкуствено сърце, което се разработва в момента. Наскоро беше  тествано друго  синтетично сърце, което не създава пулсации, но вместо това непрекъснато изпомпва кръв в тялото.

    Целта на това непрекъснато работещо сърце е  да се избегне риска от механична повреда, която неизбежно надвисва над всяко движещо се  пулсиращо устройство.

    Това непрекъснато работещо сърце е компактно, не  пулсира и има само една движеща се част –  магнитно левитиращ ротор, който  върти две работни колела, едното от които изпомпва кръв към белите дробове за обогатяване с кислород, а другото изтласква обогатената кръв през тялото.

    Простотата на този дизайн, който не е подложен на  механично износване и счупване, контрастира със сложността на изкуственото сърце на  Carmat, която съдържа много движещи се части.

    technologyreview

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *