Турската пролет продължава с нарастваща сила (видео)

    Масовите протести в Истанбул, според експерти, са по-грандиозни от тези в Гърция, и повече напомнят на събитията на площад Тахрир в Египет. Ако средната класа подкрепи работниците, това може да се превърне в революция.

    Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че антиправителствените протести не трябва да се наричат „турска пролет“, съобщава Би Би Си.

    Говорейки по време на пресконференция преди посещението си в Мароко, Ердоган заяви, че протестите са организирани от екстремисти, и обвини опозицията,  че провокира гражданите.

    Причината за протестите станаха плановете на   градската управа на Истанбул да строи в популярен парк, но те бързо се превърнаха в национални по  мащаби антиправителствени протести.

    В понеделник вечерта сблъсъците на полицията и протестиращите бяха придружени от насилие, полицията използва срещу хората сълзотворен газ.

    В Анкара полицията използва водни оръдия срещу демонстрантите и сълзотворен газ.

    „Това вече не е протест срещу изграждането на парка Гези. Всички тези събития са организирани от екстремисти вътре в страната и чужбина. Основната опозиционна партия провокира моите невинни сънародници. Тези, които наричат  събитията „Турска пролет“, не познават Турция „- каза Ердоган пред репортери.

    Протестите, чиято първоначалната цел бе да се спре строителството в исторически парк в Истанбул, по-късно се превърнаха в анти-правителствени протести в цялата страна. Сега те са обхванали 67 градове в Турция.

    По официални данни, при сблъсъци с полицията са арестувани около 1700 души. Стотици са ранени, има и поне двама убити,

    Основните критики срещу сегашното правителство са за растящия авторитаризъм и ислямизацията на страната.

    Протестиращите твърдят, че правителството става все по-авторитарно. Те обвиняват правителството, формирано от партията на Ердоган, в опит да наложи на светското турско общество  консервативните ислямски ценности.

    В САЩ Белият дом излезе с декларация, с която призовава всички участници в събитията в Турция към  „успокояване на ситуацията“ и нарече мирните демонстрации „част от демокрацията.“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *