Секретно видео на Бундесвера: германски дрон за малко да свали авиолайнер в Афганистан

    В Министерството на отбраната на Германия избухна скандал заради публикуването в интернет на видео, признато от властите за „държавна тайна“.

    В клипа, попаднал на YouTube девет години след снимките, се показва момент, когато в Афганистан германски безпилотен летателен апарат на косъм се разминава във въздуха с пътнически самолет.
    Видеото беше публикувано в момент, когато в Бундесвера са обсъжда заделянето на пари за подобряване на военните безпилотници, пише Spiegel.

    Интересното в това старо видео е това, че във военните архиви е класифицирано като „секретно“, но попада в интернет точно в момента, когато германското военно командване взема решение за отделяне на допълнителни средства за подобряване на БЛА. По-специално, за оборудване на безпилотни самолети със системи за предупреждение за сблъсък.

    Видеото е направено от самия безпилотен самолет Luna по време на разузнавателен полет. На кадрите може да се види как се се приближава пътнически самолет, в който по това време е имало около 100 пътници, пояснява Spiegel.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *