Държавните служители в Турция излизат на стачка в подкрепа на протестите

    Конфедерацията на профсъюзите на държавните служители в Турция ще проведе „предупредителна“ стачка на 4-5 юни, по време на масовите протести в Истанбул и други градове на страната, които прераснаха в сблъсъци с полицията, според Ройтерс.

    „Държавният тероризъм, който се прилага спрямо масовите протести в цялата страна за пореден път показа враждебността на Партията на справедливостта и развитието по отношение на демокрацията,“ – се казва в изявление на Конфедерацията на профсъюзите. Профсъюзите вече имаха насрочена за 5 юни стачка с искания за прекратяване на съкращения и спиране на увеличаването на данъците.

    В конфедерацията влизат 11 организации от публичния сектор, и са  членска маса от 240 000 души.

    Масовите размирици в Турция започнаха в петък, 31 май с протести срещу строителството в парка  „гези“ в непосредствена близост до площад Таксим. Впоследствие лозунгите на демонстрантите станаха политически,   а полицията нападна протестиращите като използва несмъртоносни оръжия.

    В резултат на безредиците са пострадали, според официалните данни, 160 полицаи и 60 протестиращи. Вече се говори и за няколко убити.  Действия на солидарност с протестиращите в Истанбул се проведоха в много други турски градове, в много от тях звучаха лозунги с искания за оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

    По-специално, протестиращите обвиниха Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието в опит да установят ислямско управление.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *