Критична ситуация в Германия заради наводненията

    germaniaСитуацията в районите на Германия, засегнати от наводненията след проливните дъждове, се изостри:  от снощи в някои участъци на река Рейн е бил спрян водният транспорт. Материални щети са причинени на жителите на южната и източната част на страната, в много градове в Бавария, Баден-Вюртемберг, Саксония и Тюрингия е въведено извънредно положение, затворени са училищата.

    Местното правителството откри кризисен щаб, обявявайки извънредно положение в градовете Пасау и Розенхайм. Нивото на водата в Пасау, който се намира на мястото сливането на трите реки – Дунав, Ин и Илц, се е вдигнало над 12 метра, и е преминало отметката, достигната по време на опустошителните наводнения от 2002 г., когато нивото на водата достигна 10,81 м

    Стихията е нарушила движението на железниците. Затворена е жпгарата в Розенхайм, има проблеми в дейността на летищата в  Мюнхен и Нюрнберг.

    Режим на  бедствие е обявен в западната част на провинция Саксония. Положението е особено напрегнато около  Лайпциг на река Вайсе Елстер.

    „Ние изхождаме от факта, че нивото на водата достигна и надхвърли стойностите от 2002 г.“, – отбелязват от областната администрация на Северна Саксония. Германската метеорологична служба предупреди, че в следващите няколко дни в Западна Саксония ще продължат валежите.

    В района на Средна Саксония заради наводнението  редица селища са без електричество.
    В Цвикау се разглежда възможност за евакуация на около 18 хиляди души. Окончателно решение обаче е все още не е взето.

    Хиляди хора са евакуирани заради наводнения в Тюрингия – те е трябвало да напуснат къщите си в  напълно наводнения град Gesnits.
    Министър-председателят на Тюрингия Christine Liberkneht днес отмени планирано посещение в Брюксел и свика спешна среща на членовете на местното правителство.

    Във федерална провинция Баден-Вюртемберг са изчезнали двама души. Те може  да са станали  жертви на разразилата се стихия. Непрекъснато се увеличава и нивото на водата в реките на Саксония-Анхалт. В град  Zeitz са евакуирани тази сутрин около 700 души.

    Фото ИТАР-ТАСС

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *