ООН предлага да се използват медузи за подмладяване на човека

    meduzaБързото нарастване на популацията от медузи е  една от възможните причини за изчерпването на рибните запаси в Средиземно и Черно море. Това се казва в новия доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

    Експертите предлагат да се ловят медузи и да се използват в производството на продукти, използвани за подмладяване на човека. Например, така наречените безсмъртни медузи (Turritopsis nutricula) могат да спирaт процеса на стареене.

    В доклада се отбелязва, че прекомерния улов на хищни риби е един от факторите за разрастването на броя на медузите. Размножавайки се те също така допринасят за намаляването на рибните популации, изяждайки голямо количество техни ларви. Авторите на доклада предлагат държавите  да отчитат тези фактори при разработването на всеки екосистемен подход за  управлението на рибните ресурси.

    Медузите се срещат в изобилие в почти всички океани на света и вече започват да изместват   рибата. И въпреки,  че причините за това явление не са напълно изяснени, те могат, в допълнение към риболова, да бъдат свързани с глобалното затопляне, което води до увеличаване на броя на тези морски видове в тропическите ширини.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *