Eвакуация в Прага заради наводнението, има жертви

    cehiaВластите на Чехия се подготвят за наводнение: в Прага се e вдигнало драстично нивото на водата в река Вълтава, в града е  обявено второ ниво на заплаха за наводнения, съобщи чешката агенция CTK, позовавайки се  на изпълняващия длъжността кмет на Прага Томас Худечка.

    Според него  в понеделник, вероятно ще бъде ограничено движението на обществения и частния транспорт в чешката столица. Пражките власти  обсъждат въпроса за спиране работата на метрото.

    В Прага започна евакуация на населението заради  наводнението. Според ЧTK, в момента през река  Вълтава протичат 1490 кубически метра вода в секунда, а границата на трета степен на опасност е 1500 кубически метра в секунда.

    По време на катастрофалните наводнения през август 2002 г., дебитът на потока в реката е бил 5000 кубически метра в секунда.

    В град Тржебенице в резултат на наводнението е загинала жена. Както беше съобщено днес от  спасителите, къщата, в която тя е била, се сринала  под напора на водата.

    Вече втори ден спасителната служба търси трима свои служители, които са изчезнали в борбата с водната стихия. Един от тях е изчезнал в събота близо до град Услава, а другите двама в  река Бероунка.

    След час започва извънредно заседание на чешкото правителство, което ще обсъди мерки за справяне със стихията, включително използването на армията. Трета, най-високата степен на опасност, вече е обявен в 40 града.

    В централните райони на страната, включително и Прага, дъждът не спира. В последните часове са  паднали около 500 мм.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *