Масови безредици в Анкара и Истанбул

    Ситуацията в столицата на Турция отново е  напрегната поради сблъсъци на протестиращи и полицията. Няколкостотин активисти на младежки движения, организации на гражданското общество и опозиционни  политически партии се събраха в двата най-оживени райони на Анкара.

    На  призива на полицията да се разпръсне, протестиращите не реагираха, а полицията трябваше да използва сълзотворен газ и водни оръдия. Над района, където е разположен един от парковете на столицата, патрулират хеликоптери. Улиците са застлани с остатъци от сълзотворни гранати. Сблъсъците са станали на булевард  Ататюрк в близост до сградата на Парламента и редица министерства.

    На площад Таксим в Истанбул,  събитията на който станаха отправна точка на безредиците, напрежението остава. Групи протестиращи по-рано днес отново се опитаха да пробият полицейския кордон в парк Гези,  който обществеността се опитва да защити  от изсичане. Служителите на реда отново използваха сълзотворен газ и водни оръдия.

    Премиерът Реджеп Тайип Ердоган призова протестиращите да прекратят кампанията си . Властите смятат, че бунтовете са провокация от страна на определени кръгове. Използването на несмъртоносни оръжия от полицията хората считат за прекалена мярка.

    “ Може би полицията използва твърде много газ.  Има някои грешки. Поръчах на МВР, те ще проверява записите на камерите за наблюдение и ще предприемат необходимите мерки,“ – каза Ердоган. Той обаче заяви, че правителството няма да се откаже от плановете за реорганизация на площад Таксим, която засяга и  парк Гези.

    На негово място се очаква да се възстановят  историческите сгради на казарми от началото на XIX век. На това противопоставя обществеността. Смята се, че на мястото на парка властите може да построят търговски център, въпреки че премиерът отрече това.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *