Австралийски съд призна съществуването на трети пол

    Австралийският апелативен съд за първи път в съдебната практика призна съществуването на трети пол в допълнение към женския и мъжкия,  съобщава  The Sydney Morning Herald.

    52-годишният активист Нори (Norrie) постигна  чрез съда искането си, че думата „пол“ не предполага само две значения – мъжки и женски. Състав от трима съдии е отсъдил анонимно.

    През 2010 Нори, който нарича себе си неутрален или безполов, е бил регистриран като лице, чийто пол е неопределен. Но след това той е бил информиран, че решението е било направено по погрешка и му е предложено да се определи. В отговор активистът се обръща към съд, искът му е  отхвърлен, но той  обжалва.

    Сега Нори получава правото да не обозначава пола си като мъжки или женски („M“ или „F“) в публичния регистър за раждания, смърт и бракове. Случаят е бил отнесен до Административния съд който трябва да реши как в регистъра трябва да бъде обозначен пол, ако той не  мъжки и  не е женски.

    В паспортите си австралийските граждани имат право да поставят буквата «X» вместо «M» или «F» в полето за пол. Тази опция се използва от транссексуални и интерсексуални активисти, които искат премахване на различията между половете.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *