Германскитe концерни ежегодно крият данъци за милиарди евро

    Германският институт за икономически изследвания (DIW), публикува във вторник, 28 май,  данни, според които разликата между документираните доходи на фирмите и облаганите с данъци печалба, е в размер на около 92.0 милиарда евро.

    Изследването е проведено въз основа на последните налични данни, датиращи от 2008 г., съобщава Reuters.

    Според данъчния експерт на  DIW  Стефан Бах  (Stefan Bach), ако тази оценка е вярна,  това  означава,  че „в периода 2001-2008  г. германските фирми са платили само 21% от данъка върху печалбата.“ А това е значително по-малко от предвиденото от германското законодателство.

    Бизнесът не е съгласен с констатациите на икономистите.

    Федералната асоциация на германската индустрия (BDI) разкритикува констатациите. Ръководителят на отдела за данъци и фискална политика в BDI  Berthold Welling припомня се, че през 2007 г. DIW вече публикувани такива данни.

    Тогава цифрите на  експертите са били базирани на макроикономически изчисления, които според Уелинг, не позволяват да се правят изводи за коефициента на данъчната тежест. Той отбелязва по повод новите изчисления, че „неверните твърдения не стават по-верни от повторната им поява.“
    DW

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *