Кой или защо е оставил 60-тонен артефакт на дъното на морето?

    Наскоро откритата на дъното на Галилейското езеро (Lake Tiberias) каменна постройка, вероятно създадена през същата епоха като Стоунхендж, постави на археолозите тежка задача. А за определен клас хора всяка купчина камъни с  неопределен произход е безспорно доказателство за посещение на извънземни.

    Преди напълно да загубим здравия разум, нека да изследваме доказателствата. Изследователи от Бен Гурион (Ben-Gurion University ), Университета в Тел Авив, университета в Хайфа и Израелския  изследователски институт по океанография и лимнология – всички тези учреждения са в Израел – описват обекта като конус, изграден от необработени камъни с диаметър приблизително 70 метра и височина 10 метра.

    Тази структура се намира в близост до древния източник на река Йордан, а районът  придобива  икономическо значение през  бронзовата епоха. С оглед на различните детайли, изследователите подозират, че тази грамада от камъни е създадена  около 4-3 в. пр. Хр. Резултатите от научните  изследвания са публикувани в новия брой на International Journal of Nautical Archaeology.

    Въпреки това в статията си  учените съобщават доста малко подробности за откритието си. Към днешна дата  имат само изображения, направени от сонар за странично сканиране, както и няколко снимки, направени от водолази.

    Засега учените не са започнали разкопки на този обект, така че предназначението и, възрастта, а дори и как точно тази пирамида е построена, остават неясни. Учените все още не могат дори да кажат дали пирамидата е построена върху сушата  по това време, когато нивото на водата в езерото е било ниско, или е правена под водата. Недалеч от пирамидата учените са открили останки от колиби и каменни сгради – това показва, че в някакъв момент в миналото това място е било на земята и хората са живеели тук.

    Други проучвания сочат към факта, че в миналото е имало пропадане на земята около Галилейското езеро заради земетресение, така че е напълно възможно  всички находки в тази област някога са били на брега на езерото, а след това са отишли под вода след земетресението.

    („Popular Science“, САЩ)

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *