Прясната вода на планетата е на привършване

    Ако човечеството продължава да замърсява водата, повечето хора ще изпитват остър недостиг на вода след едно или две поколения, предупреждават учените.

    „Непоправимата вреда ние си причиняваме сами, но това може да бъде избегнато,“ – се казва в документ, наречен Бонска декларация, приет на специална конференция в Бон.

    На форума е направен опит да се оценят  доказателствата за човешкото въздействие върху запасите от прясна вода в света. Те представляват само 2,5% от общото потребление на вода на планетата. Според делегатите на конференцията, сега една трета от седемте милиарда човека имат ограничен достъп до прясна вода.

    „След едно – две поколения, повечето от хората от  9 милиарда души, които ще живеят на Земята, ще се нуждаят от питейна вода,“ – се казва в декларацията. Според прогнозите девет милиарда човека ще има на планетата около 2040 г.

    Съпредседателят на проекта за изучаването на питейната вода Чарлз Верешмарти казва, че това ще има трайно влияние върху бъдещите поколения.

    В световен мащаб около един милиард души сега са зависими от доставката на вода.

    Съобщава се също така, че на нашата планета има около 35 милиона кубически километра прясна вода, от които 70% са са под формата на ледена и снежна покривка. В подземните грунтови хранилища се съхраняват 30% от прясната вода.

    Само 0,3 на сто се намират в езера и реки.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *