След Гърция е Русия?

    Това е тема на доклада на инвестиционна банка, която е специализирана в търговията с руски активи. И това звучи като изстрел в крака. Но именно това е, което Иван Чакаров от базираната в Москва Renaissance Capital, публикува във вторник. И той има сериозни аргументи в подкрепа на такава саморазрушителна теза.

    В „Как Русия може да се превърне в още една Гърция,“ Чакаров предполага, че страната се срива – тя пада надолу – в капана на средните доходи, и че ръководството на страната ще приеме подобно да гръцкото решение относно разходите, като вземе назаем пари, за да остане на власт.

    Икономика на Русия, отбелязва той, расте със скорост от само 1,6%. Сред цикличните причини той подчертава обичайните заподозрени: невъзможността да се възстановят инвестициите след миналогодишните избори, намалява се покупателната способност на потребителите, кризата в еврозоната и неприятната изненада в Кипър. Ако тези обяснения са правилни, казва той, трябва да се чака сравнително бързо възстановяване с подобряването на глобалния фон.

    Но Чакаров не мисли, че тези обяснения са верни. Той смята, че става дума за нещо много по-зловещо, много по-малко доброкачествено: в капана на средните доходи.

    Чакаров се позовава на едно неотдавнашно проучване от Националното бюро за икономически изследвания, което показва, че капанът на средните доходи е точката, в която развиващите се икономики не са в състояние да продължат да растат – се посочва в правилата, когато БВП на глава от населението достига около 16 хиляди долара. И той отбелязва, че Русия БВП на глава от населението през 2013 г. ще достигне 16 016 долара.

    И в този смисъл в Русия нещата са доста по-зле от нейните „колеги“. Например, Renaissance Capital очаква Китай да да достигне такъв капан чак към 2020 г., Бразилия – 2024-та и Индия – 2038-му.

    През следващото десетилетие, че очаква БВП на година да средно 1,9%, много по-ниско от средните 5 на сто през последното десетилетие. Какво го води до мрачно заключение:

    Това може да принуди сегашното ръководство на Русия да започне да разчита на нарастващ дълг за да продължи да е на власт, както правеха управляващите политически партии в Гърция, в периода 1980-2010 г.

    При възможна заплахата от стъпки назад в пенсионната и други реформи, въвеждането на които ще защитават Русия от капана на средните доходи, ние смятаме, че има индикации, че Русия може да последва модела на Гърция.

    http://blogs.ft.com/beyond-brics/2013/05/21/rencap-russia-the-next-greece/

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *