Китай се готви за търговска война

    На фона на търговския конфликт с Европейския съюз, по-специално в областта на телекомуникациите и слънчева енергия,   Министерството на търговията на Китай за пореден път даде да се разбере, че страната е готова да „защити своите законни права и интереси“ в съответствие с правилата на СТО и  нейните вътрешни закони, пише в Le Figaro журналистът Aрно де ла Гранж.

    Повишавайки тон, Китай предупреди ЕС, че налагането на данъци върху слънчевите панели „би причинило сериозна вреда“ на двустранната търговия, се казва в статията.

    Въпрос на спора са внесените от Китай в Европа  слънчеви панели за  21 млрд. долара, които Брюксел планира да обложи с 47% данък. В допълнение, Европейският съюз е на път да започне разследване за субсидиите, които получават производителите на телекомуникационно оборудване Huawei и ZTE, съобщава изданието.

    Разгневените китайците в отговор на европейските партньори припомниха, че през юни в Пекин ще се реши съдбата на данъците върху вноса на  поликристален силиций от Европа. „Ако се разрази търговска война, ще пострадат и  двете страни“ – каза за Le Figaro бившият посланик на Китай в Обединеното кралство Ma Чжънган.

    През март Лу Цзивъй, който тогава беше председател на China Investment Corporation, а сега министърът на финансите на Китай, предупреди за последиците от протекционизъм в Европа: „Никой не иска да инвестира в страна, в която не го приемат,“ – каза той.

    Наскоро Китай все повече показва признаци на безпокойство заради своята международна търговска изолация. По-специално, Пекин е  разтревожен от преговорите за свободна търговия между ЕС, САЩ, Канада и Япония.

    „В същото време  Вашингтон започна преговори за Транстихоокеанско партньорство, което ще доведе до създаването на широка международна зона за свободна търговия, която ще включва десетина страни с излаз на море, но не и Китай,.“ – отбелязва авторът.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *