Швейцария ще бъде принудена да се откаже от банковата тайна

    Обявените миналата седмица преговори между  Европейския съюз и Швейцария за ново данъчно споразумение може да сложат край на 80-годишната традиция на банковата тайна в страната, посочва Financial Times.

    Последните 5 от тези 80 години Швейцария  прави всичко възможно да запази неприкосновеността на конфиденциалността на своите банки и тайната на влоговете на своите клиенти, но както изглежда, тази война вече е загубена, смятат експерти, интервюирани от изданието.

    ЕС все още не е представил своите изисквания в детайли, но има основания да се смята, че Швейцария, както Австрия с Люксембург, ще бъде помолена да премине към система за автоматичен обмен на информация за сметките на граждани на ЕС, които изнасят капиталите си извън Съюза.

    Според професора в бизнес школата IMD в Лозана Stephan Garelli, автоматичното оповестяване на влоговете „ще бъде последният пирон в ковчега“ на банковата тайна в Швейцария. Други експерти не вярват, че новите мерки ще бъдат толкова строги.

    „Банковата тайна е определено губи почва. Но аз не бих бързал да кажа, че тя е мъртва, тъй като не е ясно дали сделката с ЕС  покрива всички видове активи, и не е ясно какво ще се случи със съдържанието на сейфовете,“ – казва експертът за  банковия сектор на Bank Sarasin Rainer Skirka.

    През февруари Швейцария направи първата голяма стъпка към по-голяма прозрачност като се съгласи  с исканията на FATCA (закона на САЩ за данъчен контрол върху чуждестранните сметки на американските данъкоплатци) – сега швейцарските банки ще предоставят информация за офшорни сметки на американски граждани на данъчните власти в САЩ.

    Въпреки това споразумението с ЕС е доста по-остър въпрос, тъй като, според експерти, частта на капиталите на европейските граждани в Швейцария е много по-висок от дела на американските активи.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *