Li-Fi като конкурент на Wi-Fi

    li-fiКак да съхраняваме данните си? Къде? Как да се гарантира тяхната безопасност? И най-важното, как да се защити тяхното предаване? Изглежда вече са намерени отговори на въпроси като тези.

    „Това приемащо устройство се нарича – Li-Fi от думата „light“ (светлина), то улавя данните и ги преобразува. В този случай става дума за музикалeн  файл, „- казва основателят на фирмата Cedric Meyer.

    Същото важи и за видео.

    Схемата на предаването не е по-различна – и в двата случая се използват светлинни вълни.

    Фантастика или реалност?

    „Реалност! Ние включваме и изключваме  прибора, който работи с високочестотен излъчващ  светодиод. Когато е изключен, това е – нула. Когато е включен – това е едно. Обичайната двоична система. Така ние можем, като  използваме тази двоична система,  да  прехвърляме  всякакви файлове „- отговаря Cedric Meyer.

    Li-Fi е способен да пренася информация със скорост, които превишават тази на  Wi-Fi, около 150 пъти. Следващата стъпка за Cedric Meyer e  да се монтира  Li-Fi в джаджи и така – в интернет.

    Както предполага  разработчикът, такъв метод на свързване, който не създава смущения и шум, може да се използва на борда на самолет, или например, в болница.

    „Но има значителен  и все още непреодолян  недостатък – излъчващото и приемащото устройства на  Li-Fiтрябва да са едно срещу друго. В противен случай трансфер на файлове не може да има, „- казва Jean-Yves Le Budek.

    Според разработчиците, това ще бъде отстранено скоро и промишленото производство на тези устройства, с инсталирани  Li-Fi ще започне не по-късно от една година и половина.

    euronews

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *