Руските планове за БРИКС за демонтиране на системата на долара

    BRICSСтатусът на американския долар като световна резервна валута дава на САЩ редица предимства в сравнение с други страни. Най-важните глобални стоки се търгуват в долари, въпреки че голяма част от тях не са произведени в САЩ. Факт е, че световната финансова система, основана на долара, позволява на Фед да е износител на инфлация в други страни, а правителството може лесно да работи в условията на огромни дефицити.

    Досега само Китай  активно се противопоставя на господството на долара. Интернационализацията на юана в официален приоритет на китайското ръководство. Споразумения за валутни суапи с важни партньори като Бразилия, Франция и Австралия са малки, но важни стъпки в стратегията на Китай.

    Промяната на глобалната финансова система  не е лесна задача. Но сега, изглежда, Пекин намери съюзник в Кремъл. И сред страните от БРИКС, най-вероятно, има консенсус –  необходимостта спешно да се премахне системата на  долара.

    Седмица преди  срещата на върха на БРИКС в Дърбан, кремълската администрация без излишен шум изготви документ, в който се описва Руската стратегия в рамките на страните от БРИКС. Документът е доста интересен за всеки, който е достатъчно смел, за да броди из купчината правни термини на руския език.

    Стратегията е разработена във „вътрешния кръг“ на екипа на Владимир Путин, така че спокойно може да се предположи, че това е официална гледна точка за бъдещето на БРИКС.

    Русия следва византийска политика; този факт, че Кремъл  реши да не крие документа или да му позволи да „изтече“  към няколко избрани журналисти, а го публикува, е много ясен сигнал по посока на САЩ. Сигнал, който западните медии решиха да игнорират.

    В преамбюла на документа авторите посочват, че „съществува общо желание на страните партньори от БРИКС да  реформират остарялата световна финансова и икономическа система, която не отчита нарастващата икономическа тежест на нововъзникващите пазари.“

    Освен това, руските стратези разглеждат БРИКС като инструмент за реформиране на глобалното управление:

    Русия предполага, че като се отчита достатъчната  политическа воля на лидерите на страните от БРИКС за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството, този съюз може да бъде един от ключовите елементи на новата система на глобално управление, особено в икономическата и финансовата област.

    БРИКС ще промени света!

    Целите са ясни. В раздела, озаглавен „Стратегически цели“, като първата точка от дневния ред на страните от БРИКС фигурира реформирането на световната финансова система така,  че да е „по-справедлива, по-стабилна и по-ефективна.“ В следващите глави ясно се посочва, че тази „реформа“ е всъщност демонтаж на доларовата  система.

    Заслужава да се отбележи, че мястото, отделено на тази задача в списъка на приоритетите на БРИКС,  ясно показва значението и. Според реда на приоритетите, лишаването на долара от статуса му на резервна валута в света, е по-важно отколкото „предотвратяването на нарушаване на суверенитета“ (т.е. „сирийския проблем“) или „задълбочаване на икономическото сътрудничество.“

    Езикът, използван в този документ указва, че   е написан  под силното влияние на президентския съветник по икономическите въпроси Сергей Глазьов, който счита, че политиките на Бернанке в крайна сметка ще доведат до военна конфронтация: „Съхраняването на логиката на настоящата финансова и политическа система, води до по-нататъшна ескалация на военно-политическото напрежение, включително началото на голяма война. „

    Цяла глава на стратегическия документ е с  инструкции за постъпков демонтаж на съществуващата глобална финансова система. Списъкът на дейностите включва:

    – Реформа на световната парична система, за да се създаде представителна, стабилна и предвидима система на световните резервни валути;

    – Намаляване на свързаните с масивни трансграничните капиталови потоци рискове за дестабилизиране на валутния и капиталовия пазар;

    – Увеличаване на използването на националните валути в търговията между страните от БРИКС;

    – Повишаване на нивото на сътрудничеството между страните от БРИКС за популяризиране на техните интереси в световната търговия;

    – Укрепване алианса на борсите в БРИКС;

    – Създаването на независими рейтингови агенции;

    След срещата на върха в Дърбан е била изпълнена минимум поне една от тези задачи: създаване на рейтингова агенция. Веднага след като страните от БРИКС реализират другите си стратегически цели,  ще стане ясно дали системата на долар ще  оцелее след съвместната атака на най-големите развиващи се пазари.

    http://www.testosteronepit.com/home/2013/5/12/russias-plan-for-the-brics-to-dismantle-the-dollar-system.html

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *