Китай изстреля противоспътникова ракета

    Във вторник вечер в небето над Китай е наблюдаван обект, който местните жители взели за  НЛО. Китайските медии съобщиха, че това е сонда, изпратена в орбита с  изследователски цели. Американците обаче, позовавайки се на разузнаването, обвиниха Китай, че това е бойна противосателитна ракета.

    Според американското разузнаване, във вторник от  космодрума Сичан в югозападната провинция Съчуан, е изстреляна ракетата Dong Ning-2 ASAT, която може да бъде  използвана срещу Съединените щати. Трябва да се отбележи, че през октомври миналата година изданието  The Washington Free Beacon писа, че Китай има нова ракета, а през януари се появи информация за предстоящо изстрелвана.

    Освен това, преди седмица Министерството на отбраната представи доклад, в който съобщава за нарастващата военна мощ на Китай, особено в областта на противоракетната отбрана. Китайците отрекоха, като твърдят, че фактите в доклада са изкривени.

    Официален Пекин за пореден път подчерта, че космическите разработки на Китай са фокусирани единствено върху отбраната и не представляват заплаха за други страни.

    Американските власти твърдят, че под прикритието на научни изследвания, Китай е изстрелял  антисателитната ракета Dong Ning-2. Тази информация бе потвърдена от американски източник, близък до разузнавателната агенция.

    DN-2 е в състояние да поразява цели на висока околоземна орбита на разстояние между 19 и 35 хиляди километра над Земята. На тази височина има  много разузнавателни и търговски сателити, принадлежащи на различни страни, включително Съединените щати.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *