„Умни оръжия“ ще предотвратяват масови убийства

    pushkaАмериканската компания Safe Technology Gun разработва „интелигентни“ оръжия, които могат да бъдат програмирани да се „подчиняват“ само на собственика. Оръжието ще разпознава собственика си по пръстовите му отпечатъци. Дори ако попадне в ръцете на психически неуравновесен човек,  той няма да може да го използва.

    Умният предпазител, разположен на дръжката,  използва инфрачервен четец на пръстови отпечатъци и може да се монтира на различни съществуващите модели  огнестрелно оръжие. Средно за идентификация е необходима една трета от секундата. Ако титулярът отсъства във вътрешната база данни, предпазителят блокира стрелбата. Паметта на устройството може да съхранява до 20 000 примери с  oтпечатъци, което ще позволи използването на оръжието от цяла войскова  единица.

    Съоснователят на компанията Чарли Милър отбелязва, че използването на тази технология би предотвратило убийството на 26 души от Адам Ланза, което се случи в Кънектикът през декември:. „Да се спре убиеца не беше възможно, тъй като нашата технология все още не се е появила на пазара.  Ако мис Ланза (майката на Адам, с чието оръжие той стреля) бе поставила нашата технология на пушката си, нищо нямаше да се случи. „

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *