Австрия забрани видеорегистраторите в частния транспорт

    Комисията за защита на данните отказа на жител на Австрия, който искал фициално да монтира видеорегистратор в колата си. Комисията  констатирала, че използването на такива устройства е нахлуване в личния живот, защото на записа може да попаднат лица на хора и  регистрационните номера на автомобили, съобщи австрийската телевизия ORF.

    Според решението на Комисията в случай на неразрешено монтиране на видеорегистратор в колата,  нарушителят ще плати глоба в размер до 10 000 евро. В случай на повторно инсталиране максималният размер на глобата ще бъде 25 000 евро. А освен това записаните от видеорегистратора хора ще  могат да предявят граждански иск в размер на до 20 000 евро.

    С решението си  Комисията приравнява видеорегистраторите към системите за наблюдение, които могат да монтират единствено държавните служби. Гражданите имат право да наблюдават само тяхната частна собственост.

    Комисията също така забранява снимане на случващото се около   колата с мобилен телефон. Единственото изключение е в случай, че има  станало произшествие.

    В същото време австрийският вестник „Клайне цайтунг» съобщава, че в община Грац властите  официално са позволили инсталирането на камери за наблюдение в обществения транспорт.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *