Нов срив в доверието към икономиката на еврозоната

    Доверието в икономиката на еврозоната е спаднало  през април повече отколкото са прогнозирали икономистите в светлината на факта, че икономиката все още е в рецесия, а  необходимостта от спасяване на Кипър засили дълговите проблеми.

    Доверието в икономиката на еврозоната е достигнало най-ниското си ниво от декември 2012 г.   Съставният индекс на деловото и потребителско доверие е намалял до 88,6 пункта спрямо 90,1 пункта през март, според Европейската комисия. Това е най-ниският показател от декември насам. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, са очаквали спад до 89,3 пункта.

    Трябва да се отбележи и това, че доверието на потребителите и бизнеса в икономиката на  Германия, която е най-голямата в Европа, също е намаляло повече от очакваното.

    „Недостатъците на спасителната програма за Кипър  възраждата несигурността в Европа – казва икономистът от Intesa Sanpaolo Анна-Мария Грималди -. Но мисля, че проблемите са временни и ще видим скромен ръст през втората половина на тази година.“

    Индексът, който характеризира доверието на европейските индустриални компании в икономиката, падна до -13.8 пункта спрямо -12.3 пункта през март.

    Икономиката на еврозоната намалява  пет тримесечия поред.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *