Американците са закупили от Русия близо милиард патрони

    patroniАмерикански частни компании са закупили от руските производители 900 милиона броя патрони за пушки и пистолети. Това пише Известия, като се позовава на източници във военно-промишлените  кръгове.

    Предметът на договора, сключен с руски фабрики, са автоматни патрони 7,62 х 39 mm и  пистолетни – калибър 9×19 мм. Клиентите са пет американски компании, сред които   Intrac Arms International LLC и Wolf Perfomance Ammunition.

    Преговорите за доставка са започнали през 2011 г. с участието на „Рособоронекспорт“. Първите партиди с патрони са били изпратени на американските купувачи в началото на 2013. Стойността на договора не се съобщава .

    Информацията е потвърдена от Уляновсксият  завод за патрони. Представител на завода е заявил, че американската страна е представила гаранции от американското министерството на отбраната, според които патроните са предназначени само за частни купувачи, а не за войскови единици, или износ.

    В интервю на изданието с редактора на world.guns.ru  Максим Попенкер, той е съобщил, че търсенето на боеприпаси в САЩ е предизвикано от големи  държавни договори за нуждите на армията и силите за сигурност. „Ето защо, има недостиг на патрони, който частните фирми-продавачи компенсират с  внос“ – добавя Попенкер.

    Патроните с калибър 7,62 мм са най-разпространени след появата на Калашников AK-47 и неговите модификации, които са популярни сред американското население. В САЩ също има голямо търсене на самозарядната карабина Симонов (SKS), която използва същите боеприпаси.

    Деветмилиметровите патрони (Парабелум) за пистолети придобиват популярност в САЩ в началото на 90-те години. Тогава в полицията и армията започват да използват оръжия производство на  „Smith & Wesson“ и „Берета“, които използват боеприпаси от този калибър.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *