Изберете само това, което можете да правите най-добре

    find-your-bullseyeНай-успешните хора обикновено са известни със своите постижения само в една област. Всеки от тях има една основна страст, или пък те са постигнали впечатляващи умения са в една област. Това твърдят авторите на книгата „Най-важното нещо“ Хари Келер и  Джей Папасан. – Уорън Бъфет избира инвестициите, например, а Бил Гейтс – компютрите.

    Италианският икономист Вилфредо Парето е изчислил, че 80 на сто от световното богатство е в ръцете на 20 на сто от хората и формулира принципа  80/20. Този принцип гласи, че от определени, относително малкия усилия, възвръщаемостта може да бъде огромна.

    „Големите босове“ разбират, че биснесите могат да просперират само ако насърчават служителите за постигане на върхови постижения в само едно нещо. Това са трите основни уроци, описани в книгата „Най-важното“:

    1. Успехът – това е последователност, а не едновременност. Често ние искаме всичко наведнъж. През 90-те Келер консултирал „много мъже и жени, които  постигнали голям успех в бизнеса.“ По време на срещите хората  направили  списъци на случаи и проблеми, които трябва да бъдат решени. И при  следващата среща, като правило, по-голямата част от най-важните неща оставали несвършени.

    В крайна сметка Keller им препоръчва да се съсредоточат в интервала между срещите върху едно, най-важно нещо. След това резултатите били  значително подобрени. Той помолил всички да мислят над този въпрос: „Какво би трябвало да се направи, за да може всичко останало да е по-лесно или да е напълно ненужно“ На този въпрос в книгата е отделено голямо внимание, тъй като позволява съсредоточаване върху основните цели и приоритети  за всеки ден.

    2. Опитайте се да се свършите „най-важното“ към обяд. Разпределете времето така,  че най-сложните случаи да са през първата половина на деня, когато имате най-голяма енергия. „Към  12, или най-много  към 14  часа, ще усетите, че задачите за деня вече са изпълнени . Всичко, което е било най-важно – е направено. И сега можете спокойно да се заемете с малки неща. “ По същата причина съвещанията трябва винаги да са в началото на работния ден.

    3. Малко хора отдават на това значение. Keller искал  да подкрепи совята  книга с резултатите от научни изследвания, така че в първата версия тя била с  обем от 400 страници. Издателят прегледал този фундаментален труд и попитал: „Защо не следвате  собствения си съвет?“. След това  Keller оставил в книгата само „най-важното“ и обемът и намалял  наполовина.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *