Ирландия: на длъжниците ограничават разходите за храна, кино и отопление

    Ирландски домакинства, които искат да отпишат дълговете си, ще трябва да се откажат от използването на сателитна телевизия, да работят по празниците, които не се считат за национални, и да забравят за частно образование за децата в съответствие с новия закон, който има за цел да засили мерките за борба с кризата.

    Разходите на длъжниците ще се следят стриктно.

    В четвъртък ирландската дългова агенция е издала предписание за горната граница на разходите за хора, които искат подобряване на условията на техния заем. Разходите за храна на човек не трябва да надвишават 247 евро на месец, разрешава се да харчат не повече от 57 евро на месец за отопление на дома си и не повече от 126 евро за „социални забавления и празници“: скъпа категория, която включва билети за спортни събития и филми.

    „Достоен стандарт на живот не означава, че човек трябва да се къпе в разкош, – казва Лоркан О’Конър, директор на новосъздадената служба по дълговете. Но и не означава, че хората трябва да бъдат наказвани и да живеят само на екзистенц-минимума.“

    В повечето случаи длъжниците, които търсят компромис с кредиторите си, също така трябва да се откажат от здравна застраховка и  застраховката на колата, макар да им оставят автомобили, ако те нямат достъп до обществения транспорт.

    Това е първият опит на властите в Ирландия да  определят подходящ стандарт на живот и нов режим на изплащане на дълговете на хората, които са се обявили за фалирали  или недостатъчно състоятелни.

    През следващите месеци  банките също ще използват такива принципи, тъй като ще  преструктурират десетки хиляди ипотеки.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *