Земетресението в Иран разклати и най-високия небостъргач в света Бурж Халифа в Дубай

    Мощно земетресение разтърси Иран по-малко от седмица след серията от трусове, отнели живота на десетки хора. Иранските власти смятат, че  жертвите ще са стотици.

    Земетресението с магнитуд 7,8 – 8 по Рихтер е станало в 13:44 ч. (Сф). Епицентърът му е бил на 200 км югоизточно от град на Захедан, близо до границата с Пакистан. Огнището се намира на дълбочина от около 15 километра. Жертви  на земетресението са най-малко 40 души, унищожени са 1 200 къщи. АЕЦ „Бушер“ според предварителни данни, не е засегната.

    Трусове са били усетени и в съседни страни, включително – в индийската столица Ню Делхи, ОАЕ и Бахрейн. В Дубай се е разклатил и най-високият в света небостъргач Бурж Халифа. От кулата са  евакуирали хората.

    Земетресението е усетено в различни части на Пакистан – в северната част на столицата Исламабад, в южната част на Карачи, Лахор, близо до индийската граница, в граничещата с Иран провинция Белуджистан Куета. В Пакистан  са загинали  най-малко петима души.

    Според сеизмолозите днешното земетресение е  най-силното в Иран за последните 40 години. Последният път земетресение с такава сила  е имало  през септември 1978 г. в град Tабас, в източната част на страната. Жертви тогава са станали повече от половината от жителите на града – около 22 хил. души.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *