Китайка чрез съда настоя Федералния резерв на САЩ да спре да печата пари

    Жителката на китайския град Кунминг (провинция Юнан) Лиу Хуа   подаде в местен съд иск срещу Федералния резерв на САЩ за „злоупотреба с монопола върху печатане на пари“,  пише South China Morning Post.

    Лиу Хуа установила, че стойността на чуждестранните и спестявания от $ 250 през последните седем години е намаляла с 30%. Как  се измерва   реалната стойност на нейните спестявания, и правена ли е корекция за инфлацията, не е посочено.

    Ищецът обвинява за загубата си   Федералния резерв, който сега осъществява Четвъртата програма за количествено облекчаване  (quantitative easing, QE) чрез печатане на нови долари за икономическо възстановяване.

    Лиу Хуа иска  Федералният резерв да  спре  злоупотреба с монопола си върху печатането на пари. Тя също така настоява да и заплати и  символично обезщетение от един долар за обезценяване на средствата и.

    Адвокат на Лиу Хуа е синът у Ли Жен – служител в  адвокатска кантора Yunnan Tongbang. Той открил в юридическия речник Блек информация за това, че частните банки могат да се присъединяват към Федералния резерв, инвестирайки в системата свои средстава.

    Въз основа на това Ли Жен решил, че Федералният резерв на САЩ е частна структура, а не правителствена агенция. По този начин, казва той,  собствениците на доларови банкноти мога да съдят Федералния резерв за печатането на пари, което ги обезценява. Ли Жен казва, че съдията е бил много изненадан да види иск срещу чужда централна банка. Ще има ли дело все още е неясно.

    В САЩ Федералният резерв включва частни банки, но  се контролира от държавата. Основен орган е  Борда на управителите на Федералния резерв – независим федерален орган на американските власти.

    Съветът се състои от седем членове, които първо се  назначават от президента, а след това техните номинации се потвърждават от Сената. Председателят на ФЕД (в момента Бен Бернанке) се назначава измежду членовете на Съвета за срок от четири години.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *