Военните разходи в света намаляват за пръв път от 1998 г.

    Военните разходи в света през 2012 г. са паднали за  първи път от над 10 години, поради значително намаляване на бюджетите за отбрана в САЩ и Европа, съобщи Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) в понеделник.

    САЩ и техните европейски съюзници имат проблеми в икономиката и намаляват участието си  във военните операции в Ирак и Афганистан.

    В същото време Китай, втората по големина икономика в света, увеличава военните си разходи с 7,8% през 2012-2011. Ръстът на китайския военен бюджет от 2003 г. насам  е 175%.

    Общо в света нивото на военните разходи на правителствата е паднало с 0,5% до $ 1,75 трилиона, и показва първото намаление в абсолютни стойности от 1998 г. насам.

    Най-голям остава военният бюджет на САЩ,  пет пъти по-голям от китайския. Американското военно финансиране намалява с 6% през 2012 г.

    Русия, която заема трето място в класацията на военните бюджети на държавите, повишава  военните си разходи с 16% през 2012 г.

    Около 8 на сто е увеличение на военните разходи в Близкия изток и Северна Африка на фона на нестабилността, причинена от трансформацията на политическите режими и гражданската война в Сирия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *