По време на разрухата в Куба са намалели диабетът и сърдечно-съдовите заболявания

    Недостигът на храна и бензин през 1991-1995, предизвикан от разпадането на Съветския съюз и на затягане на американското ембарго, е принудило  кубинците да изгубят от теглото си средно по  5.5 кг, цитира The Guardian констатациите на учени  от  САЩ, Испания и Куба, публикувани в British Medical Journal.  В същото време е спаднала и  заболяваемостта от сърдечно-съдови заболявания и диабет, отбелязва изданиетo.

    В така наречения „специален период, “  СССР спира  доставките за Куба. Автобусите спират. Кубинците са принудени да карат товари с магарета и да пътуват с велосипеди, специално закупени от Китай (в продължение на 5 години Куба е внесла 1,5 милиона велосипеда).

    Изследователите задават въпроса: влияят ли недохранването, ходенето и колоезденето, както и тежката физическа работа върху здравето на нацията? В същото време, учените   осъждат политическите действия, които предизвикаха кризата, и изразяват възхищението си от кубинския народ. Те твърдят, че никога не бива да се повтаря такава трагедия, съобщава изданието.

    Според изследователите в  Куба са натрупани подробни данни за здравето на гражданите и смъртността. Фокусирайки се върху населението на Сиенфуегос, лекарите проследили както резидентните колебания в теглото, така и смъртността от коронарна болест на сърцето, инсулт и диабет в периода от 1980 до 2010 г.

    „През петте години на икономическа криза, хората са изгубили средно по 5,5 кг“ – пише вестникът. Смъртността от диабет  намалява с 50%, а коронарна недостатъчност – с 1/3.

    През 1996 г. кризата приключва, тъй като от 2000 г. кубинската икономика  постоянно нараства. Нивото на физическа активност на гражданите през 1996 г. намалява, но не с много. Приемът на калории  през  2002 г. надхвърля предкризисните си нива. До 2011 г. „нивото на затлъстяване в сравнение с 1995 г. почти се е утроило,“ пише изданието.

    Но и честотата на диабет започва да се увеличава през 1995 г., а   смъртността от диабет в периода 2002-2010 г. нараства отново. „Смъртността от исхемична болест на сърцето и инсулт е намаляла, както и в други области, където е подобрена медицината, но степента на намаляване не превишава нивата от преди 1991 г.“ – се казва в статията.

    Авторите заключават: стъпките, които намаляват теглото на цялото население, може да се отплатят. Ръководителят на изследователската група Мануел Франко (Университет на Алкала, Мадрид) дава практически съвети: трябва да се насърчи ходенето пеш и колоезденето.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *