Яйчният белтък е в състояние да сваля ефективно кръвното налягане

    Яйчният белтък е в състояние да помогне в борбата срещу хипертонията. Това са установили учени от Китай, чиято работа бе представен на заседанието 245-та конференция  на American Chemical Society.

    „Ние имаме доказателства, получени в лабораторията, че компонент на яйчен белтък, специфичен пептид, изграждащо вещество, намалява кръвното налягане почти толкова, колкото малка доза от лекарството каптоприл срещу високо налягане,“ – се цитират в съобщението думите на водещия автор д-р Жипенг Ю от Цзилинския  университет.

    Изследователите са проучили действието на пептид, наречен RVPSL върху лабораторни мишки. Този пептид е нагряван до температура от 200 градуса по Фаренхайт (93 градуса по Целзий), което е малко по-ниско, отколкото при традиционното приготвяне на яйца.

    Съществуват доказателства, че яйченият протеин запазва всички полезни свойства, които могат да повлияят на кръвното налягане и при по-висока температура. По този начин термично обработеният протеин е в състояние още по-добре да сваля кръвното налягане, показват по-ранни проучвания.

    Авторът смята, че пептидите от яйчен протеин в самите яйца или като отделна добавка към храната може да бъде полезно допълнение към традиционното лечение на хипертония.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *