Средностатистическият жител на Кипър е три пъти по-богат от германеца

    Жителите на Кипър са средно три пъти по-богати от германците. Именно това, като се вземат предвид недвижимите имоти, притежавани от гражданите на Кипър, следва от данните, разпространени от Европейската централна банка / ЕЦБ /.

    Според информация на ЕЦБ, която показа   днес кипърската тв „Сигма“, гражданите на страните с най-висок кредитен рейтинг „ААА“,  имащи най- голямо участие в програмите за кредитна помощ на партньорите си в Европейския съюз, имат „по-малко богатство“ в сравнение с жителите на периферните страни. Единственото изключение е Люксембург.

    Според Европейската централна банка за периода 2008-2010 г., средното притежание на гражданин на Люксембург е 397 800 евро, на Кипър – 266 900, а  гражданите на Малта – 215 900 евро. През същия период, средния гражданин на германската държава е имал средно по 51 000 евро, Холандия – 103 600, Финландия – 85 500 евро.

    По този среден показател германците са изпреварени и от гръцките граждани / 101 900 евро / и на Португалия / 75 200 евро / – страните, които са получили кредитна помощ от ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд / МВФ /. При това испанците и италианците са много по-богати: средното състояние на жител на Испания е  182 700 евро, на Италия – 173 500 евро.

    В проучването на ЕЦБ се отбелязва, че значителните  разлики в благосъстоянието на гражданите на еврозоната може да бъдат свързани със стойността на недвижими имоти и дяловете, които те притежават в имота. Например, в Германия, само 44 на сто от хората са собственици на недвижими имоти, докато в Испания такива са почти 83%.

    Също така трябва да се отчете,  че данните на ЕЦБ са събрани в периода, когато „балонът“ на пазара на имоти в Испания достигна апогея си, и това също е оказало влияние на статистиката.

    Бел. ред. По тази логика и българите са по-богати от германците……

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *