Curiosity разкри тайната на Марс

    Данните, получени от Curiosity потвърждават,  че на Червената планета е могло да има живот.   С помощта на Curiosity  учени са анализирали  изотопния състав на инертния газ аргон. Получените данни показват, че в миналото марсианската атмосфера е била много по-плътна и самата планета е била подходяща за живот, смятат от  НАСА.

    „Ние открихме, може би най-яркото и надеждно  доказателства за атмосферните загуби на Марс“ – цитира „Фокс нюз“ Сушил  Атрейю, съръководител на екипа, който работи с инструмента SAM на борда на ровъра.

    Учените са измерили съотношението на изотопи на аргон. Установено е, че тежкият аргон-38 е 4,5 пъти по-малко от лекия аргон-36. Според експерти, изтичането на газ от атмосферата на планетата е настъпило, защото по-лекият изотоп е изтичал, а  тежкият е оставал на мястото си.

    „Данните ясно показват   значителна загуба на марсианската атмосфера в геоложките времена (преди около 4 милиарда години): около 85 – 95%  от  атмосферата е изгубена. Така  в миналото  Марс е имал  много по-плътна атмосфера и, най-вероятно, по- топла, прекрасно подходяща за живот „- казва Aтрейю.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *