В Skype има нова епидемия от измами

    Мошеничествата в Skype, свързани с примамването на потребителите да разглеждат вредоносни връзки с обещанието за интересни снимки или видео, са с мащаб на епидемия, съобщават  експерти от „Kaspersky Lab“.

    Специалистите по сигурност са открили  две паралелни злонамерени кампании. Първата  продължава през март, но все още не е загубила своята актуалност за измамниците. Средно от началото на април по злонамерени връзки, разпращани от превзети или специално създадени акаунти, се клика по 2,7 пъти в секунда. Най-голям брой жертви има в  Русия, Украйна, България, Китай, Тайван и Италия.

    Във втората кампания на компютрите на потребителите се инсталира програма за генериране на виртуалната валута Bitcoin. Тази валута  позволява да се печелят пари чрез предоставяне на ресурса на компютъра,  на който се изпълнява специализираното приложение.

    – Фактът, че нападателите са насочили вниманието си към Bitcoin,  е съвсем логичен . Тази система за плащане се основава на принципите на анонимност, и по този начин придоби голяма популярност сред киберпрестъпниците.

    Валута Bitcoin е идеална за сивата икономика – оръжие, наркотици, троянски коне и вируси лесно могат да бъдат купени и продадени за цифрови пари – твърдят от „Kaspersky Lab“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *