Шоков токов удар от 1 юли?

    Има вероятност токът отново да поскъпне от 1-ви юли. Това ще стане, ако бъдат отменени добавките за електроенергия, произвеждана от топлоцентралите и за т.нар. „невъзстановяеми“ разходи на НЕК, обясни председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова, съобщи БНР.

    Председателят на комисията Евгения Харитонова охлади страстите за промяна в цената за пренос на електроенергия, на която синдикати и експерти разчитат да съживи износа на ток. Регулаторният шеф обясни, че ако комисията отмени две от добавките, съставящи цената за пренос, кафявата и тази за невъзстановяемите разходи на НЕК по изкупуването на тока от „Марица-изток“ 1 и 3, то това със сигурност ще е за сметка на потребителите, които от 1-ви юли ще трябва да плащат по-скъп ток:

    Ако нещо се коригира, след това ДКЕВР е задължен да признае тези разходи в цените за следващия период. Това не е мнение на комисията, това е написано в закона.

    До 1-ви юли промяна на цената на тока няма да има, увери Харитонова. Тя обаче отказа да се ангажира с прогноза какво ще стане след това:

    За цената на тока няма да говоря до момента, до който нямаме някакви разчети.

    Още преди евентуалната промяна на цената на тока от средата на годината тя обясни:

    Всички енергийни дружества са си поискали увеличение за своите собствени разходи. Може би на ЕРП-тата е най-нечувствително.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *