Руски учени не очакват нарастване на активността на Слънцето

    sunУчените не очакват увеличение на слънчевата активност през настоящата година, тя продължава да намалява, съoбщи за РИА Новости сътрудникът в  Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към института Лебедев (ЛПИ) Сергей Богачев.

    Слънчевата активност, вместо очаквания максимум, спря да нараства през 2011 г. Преди това специалисти от НАСА предполагаха, че може би,  вместо един пик през 2012 г., максимумът  всъщност ще е „двуглав“, с пикове през 2011 и 2013 г..

    „Сега тя (активността на Слънцето) пада. Нищо през тази  година ( по отношение на увеличаване на активността) не се очаква,“ – каза Богачев.

    Той отбеляза, че на този етап нищо не подсказва, че предположението на американските учени ще се  оправдае, и, по негово мнение, до края на годината ситуацията няма да се промени.

    През 2012 г. слънчевата активност падна под нивото на 2011 г. Нивото на  активността  на светилото през 2012 г. е било четири пъти по-ниско от максималните стойности, отчетени през 260-те години на непрекъснати наблюдения, и е само с няколко процента по-висока, отколкото по време на срива на слънчевата активност – минимумът на Далтон през 1790-1830 г.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *