Европа е принудена да затваря своите петролни рафинерии

    Енергийните компании в Европа ще затворят 10% от общия брой петролни рафинерии до края на 2020 г. Причините – намаляване на общото търсене на автомобилно гориво и загуби на предприятията.

    По предварителни разчети от 104 рафинерии в Европа преди края на това десетилетие ще бъдат  затворени най-малко 10. Това се отнася главно за петролни рафинерии във Франция, Италия, Чехия.

    Една от основните причини за кризата в тази сфера в Европа  е рязкото намаляване на търсенето на енергоносители и бензин. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ), общото търсене през тази година на петрол в Европа ще достигне най-ниското си ниво от 1994 г. насам

    Също така има явен спад на потреблението на автомобилни горива. Например в Италия, през февруари тази година търсенето на бензин е паднало до най-ниската си стойност от близо 10 години.

    Проблемът се усложнява от факта, че много рафинерии (над 50%) са построени непосредствено след Втората световна война и  основно  произвеждат бензин. Днес, обаче, главната роля в структурата на автогоривата в Европа играе дизеловото гориво – 75% от общите нужди на региона.

    Много европейски рафинерии са в сложна ситуация. Те или ще трябва да инвестират много сериозно в обновяване на съществуващите рафинерии или да закриват нерентабилни предприятия.

    Засилената конкуренция от страна на петролните компании от други страни също оказва натиск върху европейските рафинерии.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *