В Япония се научиха да виждат сънищата на хората

    Японски учени са се научили с висока степен на вероятност да  определят това, което човек вижда в съня си. Данните от проучването са на специалисти  от Международния институт на електронни комуникационни технологии в Киото, които бяха оповестени днес на уебсайта им.

    В експериментите са участвали трима мъже-доброволци. Те заспивали и изследователите според характера на електромагнитната активност на мозъка   установявали, че тези хора сънуват. Те били веднага   събуждани и ги питали за  съдържанието на съня. Това се случвало повече от 200 пъти.

    Постепенно експертите се научили определят кое изображение в съня съответства на определен модел на работа на мозъка, който се определял при сканиране.  В резултат на това били открити 60 вида  изображения.

    След това те провели и „обратен експеримент“ – по  естеството на работа на мозъка определяли  какво спящите доброволци виждат в съня си -книга, път и други. Пробудените хора потвърдили,   че това наистина е така. Постепенно от техните 60 вида изображения били определени петнадесет, при които точността на познаване надхвърляла 70%. Това били, например, изображения на „жени“, „сгради“, „коли“, „книги“, „мебели“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *