Кабинетът на ГЕРБ искал по осем СРС-та на час

    По времето на кабинета „Борисов” са били искани по осем разрешения за използване на СРС-та на час – 15 000 специални разузнавателни средства годишно и 55 000 искания за достъп до трафични данни. Това заяви депутатът от БСП Мая Манолова пред бТВ.

    „Абсолютно сигурна съм – пресмятахме го в пленарна зала с колегите. Това си има и своята солена цена – около 100 млн. лева са се харчели на година за това задоволяване на властта да знаят какво си говорят политическите им опоненти”, увери социалистката.

    Тя обобщи, че общо три пъти се е увеличил броят на случаите на използвани средства за подслушване от 2008 до 2011 г. По думите й по времето на Сергей Станишев те били 5000 на година, а при Борисов – 15 000.

    „Отделно над 55 000 са били исканията годишно за трафични данни. И забележете – само около 800 годишно от тези СРС-та влизат в съда като доказателство по дела”, каза още бившата червена депутатка.

    В отговор на обвиненията на Манолова обаче Димитър Лазаров от ГЕРБ окачествени тези твърдения като пълна лъжа бяха. „Вярно е, че сме април, но не 1 април”, отбеляза той и уточни, че повечето от тези данни всъщност не са за СРС-та, а за разпечатки за телефонни разговори, които не разкривали по същество говоренето, а само кой номер с кой друг се е свързвал в даден период от време.

    „Ако някой не прави разлика между СРС-та и разпечатки за проведени назад разговори – това е въпрос на некомпетентност. Тези разпечатки са задължение по евродиректива и се използват при разследване на престъпления – отвличания, обири на банки”, коментира Лазаров.

    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1065774

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *