Шефът на „Газпромбанк“ изтеглил парите си от Кипър преди „подстрижката“

    Според кипърските медии, парите си преди така нареченото „подстригване“, решение за което е взето на 15 март, са успели да изтеглят голям брой фирми и физически лица. Пълен списък е публикуван в комунистическия вестник Charagvi.

    Но най-забележителното нещо във всичко това, според наблюдателя на германския Die Welt Юлия Смирнова, е, че в този списък, заедно с десетки компании, са споменати имената на само трима души. Първите две принадлежат на семейството на президента на Кипър Никос Анастасиадис, но третото е на председателя на Управителния съвет на „Газпромбанк“ Андрей Акимов. На 6 март пише Смирнова, той своевременно е закрил сметката си в кипърската Laiki Bank и така е опазил 2 милиона евро.

    Акимов, един от най-високо платените мениджъри в Русия (според руската версия на списание Forbes, през миналата година е спечелил $ 10 милиона), се характеризира от руските медии като „най-тайнственият банкер“. „За повече от десет години, откакто ръководи “ Газпромбанк „, той не е давал никакви интервюта за пресата,“ – пише авторът на материала.

    Между другото, обобщава Смирнова, повечето руски вложители Laiki Bank не са били толкова бързи, като шефа на „Газпромбанк“. Като цяло „Ведомости“ оценява евентуалните загуби на клиентите в Laiki Bank oт Русия на 4-6 милиарда евро. Точната същата сума не може да се определи, отбелязва Ди Велт.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *