Учените обясниха защo е по-опаснa сутрешната цигара

    pusheneСутрешната цигара е най-опасна, защото тя увеличава риска от развитие на рак на белия дроб. Тази констатация бе направена от учени от Университета на Пенсилвания, анализирали данните от близо две хиляди пушачи.

    Изследователите изучили навиците на своите  пушещи респонденти и открили, че 32 на сто от тях започват пушенето в първите пет минути след събуждане, 31 на сто – между 6-тата минута и половин час, 18 на сто – в промеждутъка от половин  и един час. Други 19 на сто палели цигара час след събуждане.

    Учените   измерили във всички участници нивото на тютюневия канцероген NNAL – пo неговото количество може да сe предскаже развитието на рак на белия дроб.

    Оказало се, че най-много NNAL има в организма на тези, които започват да пушат почти веднага след като се събудят.

    Експертите отдават това на факта, че когато човек се събуди, той диша по-дълбоко, поради което в мозъка и организма постъпва повече кислород. И ако се пуши  по време на този период, организмът получава не само много кислород, но и повече вредни вещества от цигарите.

    Преди това учени от Американския медицински колеж Penn State са установили, че  цигара, изпушена  половин час след събуждане,  удвоява риска от рак на белия дроб, шията или главата.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *