Хиляди вложители в британския клон на кипърската „Laiki Bank“ не трябва да плащат данъка, наложен от Никозия

     Хиляди   вложители в  британския клон на кипърската народна банка /Laiki Bank/ няма да плащат таксата върху банковите си депозити, въведена от Никозия. Такова съобщение  публикува днес в Лондон създаденият на 1 април в структурата на Банката на Англия орган за пруденциален надзор  / Prudential Regulatory Authority – PRA/, пише ИТАР-ТАСС.

    Отбелязва се, че всички те ще могат да се разпореждат с парите си „както обикновено“ –  без никакви ограничения.

    Това е възможно поради факта, че средствата на поданиците на кралството са били прехвърлени от британския клон на “ Laiki Bank“ в  „Банката на Кипър Великобритания“  /Bank of Cyprus UK/, която е изцяло под юрисдикцията на Лондон, заяви представител на пруденциалния надзор.

    Операцията по „изземването“ на депозитите на  британците е проведена под надзора на новия  финансов регулатор в кралството. Става дума за  около 15 хиляди сметки с обща сума 270 милиона паунда / $ 410 милиона /. Средният размер на депозитите, според наличните данни, е 18 хиляди евро.

    В същото време вложителите в основната структура на   Laiki Bank  в Кипър сега са изправени пред перспективата да загубят до 80% от депозитите си, се отбелязва в Никозия.

    В съответствие с  мерките за саниране на големите банки, вложителите в средиземноморската Банка на Кипър / както физически, така и юридически лица / със суми над 100 хиляди евро ще загубят 60 на сто от средствата си, а останалите 40 на сто ще бъдат замразени до по-добри времена.

    По – рано беше отбелязано , че влоговете до 100 хил. евро в Кипърската народна банка / „Laiki Bank“ /, както и всички негови пасиви и сделки се прехвърлят Банката на Кипър / на територията на Кипър/. „Laiki Bank“ след това подлежи на ликвидация, а загубата за големите и вложители може да достигне 80%.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *