Защо САЩ изместват противоракетната отбрана извън Европа?

    missiledefense„Поразяването на ракети е изключително трудно нещо, въпреки оптимистичните твърдения за успех. Но възможността за това успокоява хората и сърди  правителства“ – пише московския кореспондент на The Christian Science Monitor фред Уайър.

    За ефективността на системите за противоракетна отбрана той цитира следните данни: по време на първата война в Залива точността на ракетите Patriot точност се оценява на 96% , а след това на 60%.

    „Израелският министър на отбраната Моше Aренс  по-късно казва, че ефективността им е мизерна и в   действителност, нулева, „- се казва публикацията. А руските ракети имали тенденцията да се разпадат  по време на полет.

    Авторът отбелязва разработената в Израел система за противоракетна отбрана „Железен купол“, която  се използвала много успешно срещу ракети с малък обсег, според различни оценки е с ефективност от 84% до 40%.

    Сред причините, поради които САЩ се отказаха от европейския противоракетен щит и се подготвят да го разгърнат на Западното крайбрежие, са финансовите и  Северна Корея, казва Фред Уиър.

    „Заявлението на Чък Хейгъл за ракетите в Европа, въпреки че това бе официално посрещнато в Русия с безразличие, все пак може и да  подобри американско-руските отношения“, – смята той.

    „Как може да се отрази този едностранен  сигнал за отбой в САЩ и Русия?“ – пита авторът.

    „Консервативните критици на администрацията на Обама могат да усетят нещо лошо в това“ – отбелязва авторът. Това може да им се сори като изпълнение на обещанието на Обама за „гъвкавост“ по въпроса за противоракетната отбрана, което той даде на Дмитрий Медведев, посочва изданието.

    Руските консерватори също гледат подозрително. Според тях ракетите в Аляска могат да ударят междуконтиненталните балистични ракети в Русия, разсъждава авторът.

    Източник: The Christian Science Monitor

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *