В Би Би Си стачкуват

    BBCМащабна стачка на  журналисти  и технически   персонал на Би Би Си започна днес по обяд /14:00 Сф/. Тя ще продължи 12 часа и ще засегне големите офиси на радиотелевизионната компания в страната.

    Стачката, както и предходната акция на служители на Би Би Си на 18 февруари, се провежда в знак на протест срещу програмата за съкращения. Стачката  отново ще накара зрителите и слушателите да се обърнат към другите медии в условията на отмяна на редица програми в дневното излъчване на Би Би Си.

    В действителност стачката е  в периода преди Великден, който тази година ще бъде отбелязан на 31 март. Тези дни британците прекарват повече време у дома, включително и пред телевизора. Въпреки това, новата акция ще бъде два пъти по-кратка, отколкото през февруари.

    Но ако работата си през февруари спряха само журналисти, сега към тях се присъедини и персоналът на техническите служби. Освен това, членовете на синдикатите в последните дни са  в състояние на „италианска стачка“ /забавяне на темповете на работа при стриктното изпълнение на всички правила и норми/.

    В момента   излъчва денонощният новинарски канал BBC. Но няколко регионални телевизионни и радиостанции е трябвало да отменят редица програми и да ги заменят с архивни издания.

    Интересното е, че настоящата акция  започна в 12:00 часа местно време, а не в полунощ, както предишната.

    Според наблюдатели това се дължи на високата конкуренция между британските медии. Очевидно журналистите в най-голямата радиотелевизионна корпорация не искат да отблъснат публиката, която в крайна сметка е основният консуматор на техните услуги, но и да докажат сериозността на намеренията си пред ръководството.

    Причина за недоволството на персонала на  BBC  е петгодишната програма за намаляване на разходите, която предвижда съкращение на две хиляди служители. В момента в държавната медийна  компания работят около 17 хиляди души.

    Средната годишна работна заплата на журналист в  Би Би Си е 38 хил. паунда /60 хиляди долара /, по-висока от заплатите в страната като цяло. А 40-те най-добре платени  журналисти в ВВС  получават годишно по 200 хил. паунда /313 хиляди долара /.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *