Учени: очакват ни още по-екстремни климатични явления

    Обилният снеговалеж, който покри стотици градове в Северното полукълбо, е проява на глобалното изменение на климата. С времето, с което преди това трябваше да се сблъскват изключително рядко,  жителите на земята ще трябва да свикват.

    „Ние преминахме от идеята за глобалното затопляне  към концепцията за изменение на климата – цитира The Independent проф. Джон Бедингтън, научен съветник на британското правителство – Да, глобалната температура се увеличава, но по-важното е, че това време става все по-променящо се.“

    Професорът обяснява, че времето, което е прието да счита за аномално, ще се наблюдава по-често. И става дума не само за снеговалежите, но също така и за порои, бури, урагани, и екстремално високи температури. Експертите смятат, че поради глобалното затопляне,  енергията, натрупана в атмосферата и океаните, расте. Поради това интензивните климатични процеси по  освобождаване на тази енергия ще се появяват по-често и ще се увеличава тяхната сила.

    Необичайно обилните снеговалежи през уикенда засипаха Русия и Украйна. В Москва и региона в рамките на два дни падна над 30 см сняг. Снеговалежът, който продължи три дни в Киев, напълно наруши ритъма на  живота на града. Беларуски градове също бяха затрупани със сняг.

    Подобна е ситуацията   в цялото северно полукълбо: преспи парализират трафика по пътищата на Япония, европейски страни, САЩ и Канада.

    Климатолози казват, че от 1910 г. насам средната глобална температура се е повишила с един градус. Това означава  гигантско увеличение на общото количество топлинна енергия, която се е натрупала в  атмосферата и океаните. Учените смятат, че вероятността за горещо лято в отделен регион за последните 50 години се е увеличила с пет пъти. Тъй като температурата на планетата се разпределя неравномерно, се увеличава вероятността за всякакви климатични аномалии – суши, урагани, наводнения, сняг и студове.

    Миналото лято  редица страни преживяха жестока  суша. През октомври североизточната част на САЩ бе поразена от опустошителния ураган „Санди“, а  Филипините през ноември бяха застигнати от супертайфуна „Бофа“ , който се формира необичайно близо до екватора. Анализът на сателитни снимки  показва рекордно намаление на площта на ледовете в  Гренландия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *