Психиатри тръгват на „лов“ за потенциални самоубийци

    Министерството на здравеопазването разпореди на Регионалните здравни инспекции да изготвят и стартират комплекс от мерки за оказване на психологическа помощ за превенция на самоубийствата. Мярката се предприема в отговор на зачестилите случаи в страната на самозапалване, уточняват от пресцентъра на МЗ.

    Припомняме, за малко повече от месец имаше 6 случая на самозапалване, 3 от които – фатални. Последният беше вчера – на 40-годишен мъж от силистренското село Ситово, който изпадна в медикаментозна кома. Пред лекарите пострадалият е споделил, че е посегнал на живота си от отчаяние, като постоянно е повтарял: „Писна ми! Няма хляб, вече не се издържа!“.

    РЗИ трябва незабавно да стартират програми, включващи превантивна и терапевтична работа на психолози и психиатри с рискови групи от хора, при които рискът е свързан с автодеструктивно поведение, както и суицидно поведение със самозапалване или по друг начин.

    Едно от предложенията е да се използва съдействието на компетентни специалисти в областта на психичното здраве, които да посочат модели на поведение за справяне при криза и да демотивират лицата в риск за предприемане на самоубийствен акт.

    Като друга възможност за превантивна помощ се посочва организирането в лечебните заведения на „отворени врати“ и консултиране в областта на психичното здраве и болести.

    http://news.ibox.bg/news/id_452948589

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *