Властите в САЩ разследват Microsoft за корупция

    Министерството на правосъдието и Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) започнаха разследване за корупционни престъпления, в които се подозират служители на Microsoft, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на неназовани източници.

    Според вестника, разследването подозира бившия  представител на компанията в Китай в плащане на „рушвети“ на китайски чинвоници. Американските власти разполагат с тази информация от анонимен информатор, който твърди, че е работил в „Майкрософт“ и представителят на фирмата в Китай му поръчвал да превежда парите на чиновниците в замяна на подписването на договори за доставка на софтуер. Информаторът е напуснал Microsoft през 2008 година.

    Също така се проверява възможното участие на Microsoft в подкупи в Румъния. Следователите подозират посредници на производителя на софтуер в подкупване на членове на румънското Министерство на съобщенията. Освен това „Майкрософт“ може да бъде обвинена и в това, че компанията е получила договор в Италия в замяна за подаръци и туристически пътувания за чиновници.

    Разследването се извършва в съответствие с амариканския Закона за корупция зад граница от 1977 г., който забранява на американските компании и организации, чиито акции се търгуват на американските фондови борси, да дават подкупи в чужбина. В момента американските власти разследват десетки случаи на нарушаване на закона по целия свят.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *