Eдва 20 на сто от интелекта наследяваме от родителите

    Защо един е умен , а друг- не чак толкова? От какво  зависи развитието на интелекта – вроден ли е или се култивира? Желаейки да намерят отговори на тези въпроси, австралийски изследователи от университета на Куинсланд изучавали гените и подложили на тест IQ  18 000 човека на възраст от 6 до 18 години от четири страни: Австралия, Холандия, Великобритания и САЩ.

    Оказва се, че детето получава по наследство само 20% от интелекта си. Само в  редки случаи родителите предават на техните деца до 40 на сто на своя „ум“. А до този момент се е смятало, че от природата зависят най-малко 50%. Оказва се, че ако едно дете е имало не много умни предци, това не означава, че то ще последва стъпките им. Образованието и околната среда помагат да се развива IQ на доста високо ниво.

    Например, учените са открили, че децата от сиропиталища, дошли от семейства, в които родителите не блестят с кой знае какви способности,  след като се преместят в осиновилото ги семейството, където с тях се занимават сериозно, стават дори вундеркиндчета.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *