Повечето от американците поддържат еднополовите бракове

    ednopolovi_brakoveОбществената подкрепа за гей браковете в САЩ достигна нови висоти – повече американци възприемат хомосексуалността не като избор, а  като естественото състояние на някои хора, доказват резултатите на ново съвместно проучване на Washington Post и ABC News.

    Според проучването, 58% от американците смятат, че гей браковете трябва да бъдат разрешени. Противоположното мнение имат 36% от анкетираните. Отношението към гей браковете днес е огледален образ на това как е  изглеждало преди десет години: през 2003 г.  37% от американците са благосклонни към гей браковете, а 55% са били против тях.

    Върховният съд ще разгледа въпроса за еднополовите бракове през следващата седмица, и почти две-трети от американците вярват, че този въпрос трябва да бъде уреден веднъж завинаги всички щати на основата на Конституцията на САЩ, а  не чрез създаването на свои собствени закони в  отделните щати.

    Сред младите хора на възраст от 18 до 29 години значително преобладава положително отношение към еднополовите бракове. В последното проучване   нивото на подкрепа за тези  бракове от тази възрастова група счупи рекорд, достигайки 81%.

    Нивото на подкрепа  също расте и в по-високата възрастова категория, а  хората на възраст над 65 години са противници  на легализирането на еднополовите бракове: 50% гледат негативно, а 44% подкрепят идеята за легализация.

    Незначително болшинство от републиканците до 50 години и непартийните граждани на тази възраст   с консервативни възгледи, сега подкрепят гей браковете. Почти седем от десет души на възраст над 65 години са против, въпреки че този показател е намалял: само преди четири години е бил  осем от всеки десет.

    По „The Washington Post“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *