Конгресмен: Бях прав – Обама има тайно споразумение с Путин по въпроса за ПРО

    „Дали  новата инициатива на администрацията на Обама по въпроса за противоракетната отбрана е пряк отговор на заплахата от Северна Корея – или кулминацията на тайно споразумение между Обама и Владимир Путин, за съкращване на американския  отбранителен арсенал“ – пише Джон Хъдсън в блога на Foreign Policy.

    Според конгресмена Майк Търнър отмяната в петък от   администрацията на финалната фаза на системата за противоракетна отбрана в Европа е свидетелство за неговото опасение за   „тайно споразумение с руснаците“.

    „Видяхме как президентът заяви на Медведев, че  ще прояви по-голяма гъвкавост след изборите – казва Търнър за Foreign Policy , а Путин по-късно обяви условията на споразумението. Изводът е, че това е сделка.“

    Търнър има предвид разговора  с включен микрофона между Обама и тогавашният президент Дмитрий Медведев на срещата на върха за ядрената сигурност в Южна Корея през март миналата година. „След изборите ще имам по-голяма гъвкавост“, – казва Обама на Медведев. „Разбирам. Ще предам тази информация на Владимир“ – отговаря Медведев.

    „Проблемът на тайното споразумение с руския президент е, че ние не разбираме какво можем да получим от него, – казва Търнър за FP -. Президентът ясно се отказа от щита, срещу който са  руснаците, и сега САЩ са по-уязвими за  Северна Корея и Иран,  без да получат никакви преимущества. „

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *